VI KRÄVER EN JÄMLIK FÖRDELNING AV VACCIN MOT COVID-19 

Hittills har 86 procent av covid-19-vaccinen gått till rika länder. Endast 0,1 procent av doserna har gått till låginkomstländer.

Det här är inte bara extremt orättvist, det är en fråga om liv och död.

Medan rika länder vaccinerar en person i sekunden har flera låginkomstländer ännu inte delat ut en enda dos.

Coronapandemin har slagit hårt mot människor i fattigdom. Hungern och arbetslösheten i spåren av covid-19 har skördat lika många dödsoffer som viruset och för första gången på över 20 år ökar fattigdomen i världen.

Globalt sett har skattebetalare pumpat in över 900 miljarder kronor till forskningen och utvecklingen av en ett vaccin. Alla behöver få tillgång till den livsviktiga sprutan, men läkemedelsbolagen fortsätter bestämma vilka länder som ska få köpa vaccinet, när, hur många doser och till vilket pris.

Det här vill Oxfam och över 50 andra internationella organisationer ändra på. Som en del av rörelsen People’s Vaccine Alliance sätter vi press på läkemedelsbolag och världsledare som blockerar en rättvis tillgång till vaccin. Tillsammans kräver vi:

  • Att läkemedelsbolagen delar med sig av den teknologi och kunskap som behövs för att skala upp tillverkningen och distributionen av vaccin mot Covid-19.
  • Att Sverige och andra länders regeringar stödjer förslaget att tillfälligt lyfta patentskyddet för vaccin mot covid-19, så att fler lokala producenter kan tillverka prisvärda alternativ.
  • Att vaccin mot covid-19 ska vara kostnadsfritt och tillgängligt för alla, överallt.

Hittills har vi samlat in över två miljoner underskrifter. Nu behöver vi även din röst. Ju fler vi är, desto högre hörs vi.

Alla behöver skydd mot viruset, oavsett nationalitet och inkomst. 

Skriv under nu!

Genom att skriva under godkänner du Oxfams allmänna villkor för personuppgiftshantering och intygar att du tagit del av hur vi hanterar din information. Vi använder dina uppgifter, tillsammans med våra partners, för att kontakta dig med information om sakfrågan du skrivit under kring samt om vårt arbete och kan komma att be dig om gåvor.