Dette brev sender vi til bestyrelserne i landets største pensionsselskaber. 

Du kan blive medunderskriver i dag.


Til: AP Pension, ATP, Danica Pension, Industriens Pension, Lægernes Pension, Lærernes Pension, AkademikerPension, PenSam, PensionDanmark, PFA Pension, PKA, P+ Pension, Sampension, Topdanmark Forsikring og Pension og Velliv, Pension & Livsforsikring A/S


Kære Bestyrelse,

Oxfam IBIS kan på baggrund af vores undersøgelse af jeres aktielister konstatere, at I og andre danske pensionskasser har investeringer for 2,9 milliarder kroner i en række virksomheder, der leverer våben og militært udstyr til Saudi Arabiens og De Forenede Arabiske Emiraters krig i Yemen.

Vores pensionspenge skal ikke investeres i, at civile i Yemen lider nød og bliver dræbt. Derfor beder vi, os der underskriver dette brev, jer om at afhænde alle jeres investeringer i virksomheder, der sælger våben til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. I forvalter vores pensionspenge, og vi vil ikke tjene penge på bomber, missiler, drab på civile og overtrædelse af menneskerettighederne.

I er samtidig en del af en sektor, der jævnligt understreger, at I arbejder målrettet med FN’s Verdensmål og investerer bæredygtigt og socialt ansvarligt. Underskriverne af dette brev stiller spørgsmålstegn ved, om det er sandt, når jeres investeringer i våbenvirksomheder bidrager til, at Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater systematisk krænker menneskerettighederne i Yemen. Mere end 250.000 yemenitter, inklusive tusinder af civile, har mistet livet som følge af krigen siden den startede i 2015.

Som danske pensionskasser og pensionskunder har vi et fælles ansvar for, at vores penge ikke skaber menneskelige lidelser andre steder i verden. Oxfam IBIS arbejder i Yemen på at hjælpe de mange millioner mennesker, der sulter og har mistet alt i den mere end fem år lange krig.

Allerede i 2019 blev I offentligt stillet til ansvar for investeringerne i våbenvirksomhederne, men I har stadig ikke valgt at handle. Resultaterne af den dialog, flere af jer har sagt I vil tage med virksomhederne, lader vente på sig. Våbeneksporten til to af verdens værste regimer fortsætter.

Jeres pensionsselskab har investeringer i en eller flere virksomheder, der eksporterer til Saudi Arabien og/eller De Forenede Arabiske Emirater. Flere danske pensionskasser har ekskluderet nogle af disse virksomheder på grund af deres uetiske lod i våbenproduktion og eksport til lande, der krænker menneskerettighederne.

Krigen i Yemen har ifølge FN forårsaget verdens største humanitære katastrofe. Konflikten bliver ikke løst så længe magtfulde regeringer, virksomheder og danske pensionspenge bliver ved med at støtte den umenneskelige krig.

Derfor har I, som forvaltere af flere millioner danskeres pensionspenge, et ansvar for at leve op til jeres eget løfte om ”bæredygtige og ansvarlige investeringer”. For er det ansvarligt at investere i våbenproducerende virksomheder, der skaber afkast på Saudi-Arabiens og De Forenede Arabiske Emiraters blodige krig i Yemen? Det mener vi ikke!

Oxfam IBIS medvirkede i november 2018 til, at den daværende danske regering lavede et forbud mod at danske virksomheder sælger våben til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Det betyder, at der fra politisk hold er opbakning til, at Danmark selvfølgelig ikke skal bidrage til, at katastrofen i Yemen fortsætter. Vi mener, at også I må være jeres etiske ansvar bevidst.