Nyhedsbrev #5 - Om at bygge noget bedre oven på ruinerne
Udsendt 23. juni 2020

På billedet: Malika Ouattara, kendt under navnet "Malika la Slameuse", er aktivist, både gennem socialt arbejde, men også gennem sin musik. Hun er grundlægger og leder af organisationen Slamazone, der laver kunst om og for socialt udsatte. Om aktivisme under Covid-19 siger hun: ”Det er vanskeligt at forklare folk, de skal gå op i Covid-19, når de sulter.”

Mens vi lige så stille herhjemme er ved at åbne op efter coronaen, kan vi forsøge os med en lille status over, hvad lockdown har betydet og kommer til at betyde fremadrettet.

I begyndelsen af pandemien blev virussen hyldet som ”The great equalizer”. Denne særlige, magiske virus skulle efter sigende udslette alle samfundets uligheder og ramme hvid som sort, rig som fattig, mand som kvinde.

Det blev dog meget hurtigt klart, at de kendte, der optog sig selv, mens de sang ”Imagine” ud over hele internettet, ikke havde nogen anelse om, hvad vi havde med at gøre. Vi er ikke alle lige; heller ikke under Corona. Hvis du smittes med Covid-19 og er mellem 25 og 35 år og sort i USA, er der næsten ti gange større risiko for, at du dør, end hvis du er mellem 25 og 35 år og hvid.

Langt de fleste, der har mistet arbejde over hele verden, er mennesker i den uformelle sektor eller med kort eller ingen uddannelse. I Danmark udarbejdede Kvinfo og Forum for Mænds Sundhed særlige kønnede anbefalinger, da det kom frem, at 73 procent af alle på intensivafdelinger var mænd. Og her hos Oxfam har jeg selv været medforfatter på en rapport, der viser, at tæt på halvdelen af alle adspurgte kvinder på tværs af fem lande over hele verden føler sig mere angste, deprimerede, pressede og isolerede grundet den drastiske stigning i ulønnet husarbejde, de har været nødsaget til at udføre under lockdown.

Covid-19 har forstærket de uligheder, der allerede herskede i vores samfund. Derfor vil mange af os ikke ”back to normal”. Ligesom de anti-racistiske aktivister på gaden i USA er vi her hos Oxfam IBIS klar over, at virkeligheden før pandemien langt fra var retfærdig. Den omvæltning, verden har været igennem, er en anledning til at gentænke, hvordan vi skal leve. For vi har også fået et indblik i, hvad der er politisk muligt. Der ER penge, hvis der er vilje. Det BEHØVER ikke være sådan her. Ulighed mellem mennesker er et politisk valg, og vi skal bekæmpe det nedefra og op. Med organisering og solidaritet. Det er det eneste, der historisk har virket, og det eneste, der kommer til at virke nu.

Derfor er lige nu et eminent tidspunkt at blive engageret politisk. Der er brug for det. I mange af verdens fattigste lande er de økonomiske konsekvenser af lockdown en langt større bekymring end sygdommen selv. Én ting af mange, du kan gøre, er at blive medlem her i Oxfam IBIS, hvor jeg lover dig, at vi tager fat om roden til de strukturelle problemer, såsom skattely, aktivisters ret til ytringsfrihed over hele verden, adgang til gratis, universel uddannelse og meget mere. Du kan melde dig ind lige her. Du behøver kun betale det beløb om måneden, du føler, dit budget kan bære.

Jeg ved, at også mange her i Danmark er hårdt økonomisk ramt. Lige meget hvad du føler, er rigtigt at gøre i dette øjeblik: Vi må aldrig blive nostalgiske over en fortid, som ikke var for alle.

Alt godt,