Nyhedsbrev #2 - Om omsorg og corona virus
Udsendt 8. marts 2020

God kampdag!

Dette års 8. marts er det svært at ikke tænke over coronavirus, der desværre har været anledning til aflysning af årets store demonstration i København. Som kronisk syg person, der permanent er på immunhæmmende medicin (og derfor én af de "svagelige", som du måske kender fra den populære sætning "den dræber kun ældre og svagelige!"), er det vigtigt for mig at understrege, at omsorg for samfundets svageste altid har været en feministisk mærkesag.

Gravide, syge, ældre, fattige, hjemløse og andre udsatte, er særligt sårbare for en virus som den, der spreder sig. Det gælder hele verden rundt. I lande som USA og andre lande med stor ulighed spiller penge en kæmpe rolle i, om du har mulighed for at få lægehjælp og tage fri fra arbejde. Det minder mig igen om, hvorfor universel sygepleje og ældreomsorg er så vigtig en mærkesag hos os i Oxfam IBIS.

At modtage omsorg, når man er mest sårbar, er en menneskeret.

Når der ikke er omsorg og sygepleje til alle, er det ofte kvinderne i familien, der træder til med ulønnet omsorgsarbejde - med store konsekvenser.

Denne 8. marts har vi et særligt, øjenåbnende værktøj til dig: Nemlig en såkaldt Care Calculator, hvor du kan udregne, hvor mange timer om året du bruger på husarbejde og omsorg for din familie.

Globalt er 606 millioner kvinder udenfor arbejdsmarkedet, fordi husarbejde og omsorg tager så meget af deres tid. Det er en svimlende mængde mennesker, der fratages retten til selvbestemmelse og råderet over egen indkomst; og derfor i høj grad eget liv.

Det kan ordentlige skattesystemer og ordentlig velfærd hjælpe på!

Test dig selv med Care Calculatoren her, og send en tanke til de kvinder verden rundt, der går timevis efter vand og brænde, holder ild i ovnen døgnet rundt og passer børn fuld tid i årevis uden hjælp. Og måske også en tanke til, hvorfor mon danske kvinder i snit bruger 9 ugers fuldtidsarbejde mere end mænd på ulønnet husarbejde om året.

Alt godt herfra, og pas godt på hinanden og særligt jeres immunhæmmede venner derude!