Nyhedsbrev #1 - Om Weinstein og magt
Udsendt 27. februar 2020

”Jeg er Harvey Weinstein – du ved, hvad jeg kan gøre.”

Sådan truede filmproducenten Harvey Weinstein en kvinde til at tie. Han er rig og magtfuld – hun har hverken nævneværdig magt eller penge. Det kunne han og andre amerikanske mænd i toppen af samfundet gøre uden nogle konsekvenser - indtil i mandags.

To domme: én for voldtægt, én for overgreb. At se Weinstein dømt efterlader mig med en bittersød fornemmelse. En sejr for de kvinder, som han voldtog, tvang og truede. En slags erkendelse i de amerikanske domstole: Kvinderne løj ikke.

Men også en klar bevidsthed om, at de systemer, der gjorde hans rædselsregime i den amerikanske underholdningsindustri muligt, på ingen måde er besejret. Weinstein drog fuld nytte af en verden, hvor folk med penge kunne slippe afsted med alt.

Han kunne sagsøge sine anklagere, chikanere journalister og redaktører, hyre Israelske spionfirmaer til at overvåge sine ofre, knuse karrierer og privatøkonomier for dem, der gav ham et nej. Den verden lever du og jeg stadig i.

Ekstrem ulighed fremstilles ofte som et stort, strukturelt problem. Det er det også. Men i dette tilfælde var det også én mand og én kvinde i et lokale, i en situation hvor begge vidste, at den enes rigdom og magt var nok til at smadre den andens liv og true hende til evig stilhed.

Den slags magt skal ingen have over andre. I et demokrati skal vi alle have lige adgang til retssystemet, medierne og muligheden for et værdigt liv. Vi er sluppet af med et symbol på ekstrem ulighed. Men vi er ikke sluppet af med det økonomiske system, der løftede ham og beskyttede ham. Det kan vi heldigvis gøre noget ved – og derfor er jeg så glad for, at du har meldt dig som digital aktivist!

Og for resten: Velkommen til nyhedsbrevet til dig som digital aktivist.

Jeg glæder mig til at dele mine tanker og analyse af verden omkring os med dig hver måned fremover – og til, at vi snart skal i gang med at rykke på nogle af verdens uretfærdigheder sammen, skridt for skridt.

Her en hurtig anbefaling til dig, inden næste nyhedsbrev: Der er lige nu Open Call til festivallen Talk Town i København til maj, hvor du kan komme på banen med lige præcis den feministiske dagsorden, du brænder for - læs mere her. Jeg er selvfølgelig på plads med Oxfam IBIS til en workshop om feministisk økonomi! Jeg håber, vi ses!

Skriv gerne til mig med forslag til emner, jeg kan tage op samt ris og ros til nyhedsbrevet.

Tak for at du er med!

EVENTS PÅ VEJ!

Omsorgens værdi – feministisk økonomi og ligestilling.

2. marts – Studenterhuset i København

I samarbejde med aktivisterne hos Feministisk 8. marts stabler vi en fantastisk aften på benene med bl.a. forfatter Asta Olivia Nordenhof og tidligere forperson i Sygeplejeskernes Ungdomsforbund Emilie Haug Rasch. På dagsordenen er et økonomisk system, hvor omsorgsarbejde – både det lønnede og ulønnede – systematisk nedprioriteres, underbetales og gemmes væk. I stedet for at hyldes og forgyldes. Hvad betyder det for den verden, vi sammen kan skabe? Kom og lyt! Se Facebook-eventet her.

Demo på Kvindernes Internationale Kampdag

8. marts - Fra Frue plads til Blågårds Plads

Til kamp for ligestilling i hverdagen! Vi gentager succesen fra sidste år og samler alle feminister på gaden i en march for en hverdag uden diskrimination og med lige muligheder for alle! Kom og vis, at feminismen er en bevægelse, man ikke kan ignorere! Vi ses på barrikaderne! Se Facebook-eventet her.